Historien om Gudrun

Gudrun fritdPå kvällen den 8 januari 2005 föll det nästan lika många träd i Småland som det avverkades i hela Sverige under 2004. Över 200 miljoner träd!   De flesta träden föll på lingonris och mossor. Några föll på tele- och elledningar. En och annan slog sönder hus och skjul som stod i vägen.   Ett sådant träd föll på Enfrids gamla utedass. Dasset hade en gång i tiden varit nybyggt, med friskt doftande furupanel, välslipat fjöl och rena fönsterglas i ovanfönstret.  Men tidens tand hade nött på dasset. Det var både gistet och väderpinat, dragigt och illaluktande. Var gång kommunens latrinbil hämtade tunnan spordes det,
- När ska Enfrid bygga nytt dass?
Gudrun kom, Gudrun stormade och dasset var borta.

 

När Enfrid ringde mig på söndagskvällen från sitt mörka stuga undrade han försynt om jag kunde hjälpa honom att få nya bekvämligheter, som han kallade det.
- Hur ska det vara då, frågade jag.
- Jag vill höra fågelsången på sommaren, jag vill känna närheten till naturen, jag vill inte frysa på vintern eller slåss med flugorna på sommaren. Jag vill ha ett utedass med samma komfort som min son har i sta´n, även att jag inte har elektricitet.
Förresten har jag hört att kommunen ska chockhöja avgifterna för tömning av latrintunnan också. Så dasset ska inte kosta massa pengar varje år.
Det var mycket på en gång, sa jag, men visst ska du få ett nytt dass Enfrid.
Några varma semesterveckor gick åt att bygga, prova och leverera dasset till Enfrid.
En miljövänlig mulltoa som tar bort flugornas intresse och nästan är helt luktfri. Ett tvättfat hör naturligtvis till, även om vattnet kommer från en vattendunk. Belysning för nattliga besök. Elbehovet till fläkt och belysning ordnas med hjälp av en solpanel på taket, kopplat till ett batteri.
Hemkänsla skapades med trasmatta på golvet och en bild på kungafamiljen anno 1892 på väggen.
Vi monterade upp dasset på nolltid. Enfrid såg skeptisk på bygget men försvann snart in i dasset och stängde dörren.
Vi väntade en lång, lång stund på Enfrids återkomst och betygsättning.
Plötsligt slogs dörren på dasset upp. Ut kom Enfrid med strålande ögon och mungiporna nästan till öronsnibbarna.
- Tack Gudrun, utropade han. Du har skänkt mig ett nytt liv.
Utedasset Gudrun var född.